Friday, July 11, 2014

                              KOKOSOVO  MLIJEKO
                              IZ  KUĆNE  RADINOSTI


*There is an English version after this one:) 
Vjerojatno ste puno puta već čitali u medijima kako je kokosovo mlijeko uz bademovo ,lješnjakovo ,sojino,  konopljino jako zdravo. Korisno je pogotovo za ljude koji ne podnose laktozu iz kravljeg mlijeka.

1 šalica kokosovog mlijeka ima 552 kcal , 57,1g masnoće od toga je čak 50,7g zasićenih (onih dobrih) ,kolesterola nema ,natrija je 36 mg, ugljikohidrata 13,2g od čega je 8g šećera a 5,3g dijetalnih vlakana,proteina ima 5,5g ,kalcija 38,4 mg a kalija 631 mg
Izvor: centar-zdravlja,net

No problem je što je ono trostruko skuplje od kravljeg.Zato sam odlučila napokon vidjeti u čemu je cijela strka oko njega a i ovako mogu biti sigurna da u njemu nije nešto nepoželjno poput hormona i sl.


Potrebno je:

3/4 šalica kokosovog brašna
2 i 1/4 šalice prokuhane vode
ekstrakt vanilije, stevija , med po želji
gaza



Postupak:

1.Imate dvije opcije: da kupite 1 kokos....vidjet će te da ima tri kruga na sebi, pazite da nisu puno tamniji od ostatka kokosa. Jedan od njih bi trebao biti mekši. Kroz njega će te probušiti rupu uz pomoć bilo čega što može napravit dovoljnu rupu.Iz njega onda pustite da voda izađe (ona se također pije no prije provjerite da li je u potpunosti bijel unutra).Potom trebate  prepoloviti kokos te sa nožićem odvojiti koru od unutarnjeg bijelog dijela. Stavite u blender da se usitni.

ili

da kupite u dućanu kokosovo brašno koje je jeftino uvijek što sam i ja učinila.

2.  Stavite pola litre vode da provrije nakon čega sa vrelom (neka malo odstoji) vodom prelijete kokos i pustite da odstoji 2 sata.

3.  Premjestite smjesu u blender (možete dodati med/steviju po želji ili vanilin ekstrakt ili sjemenke prave mahune vanilije,ja sam dodala 1 žličicu meda i 6 kapi stevije i kap vanilin ekstrakta) miksajte na najjačem oko 2 min. Ukoliko nemate blender i štapni mikser će poslužiti.Vidjet će te da se tekućina zapjenila i da je skroz bijela .

4.  Pripremite gazu nad posudom na koju će te preliti tekućinu. U gazi treba ostati samo kokosovo brašno.procijedite da što više možete uz zavrtanje tkanine iznad kokosovog brašna.

                       

5.  Premjestite u posudu u kojo će te ga čuvati i zatvorite.Meni je ispalo pola litre.Možete ga čuvati oko 4 dana.Tijekom hlađenja vidjet ćete da se na površini stvara tvrdi sloj,to je masnoća koju možete odvojiti i posebno čuvati ili čak zamrznuti te koristiti za kolače i sl.Ukoliko ju nećete koristiti za to dovoljno je da ju promučkate i izlijete sa mlijekom jer će se otopiti pri sobnoj temperaturi od 23° C na dalje.


Koristila sam baš jučer kokosovo mlijeko u jednom fiiiiinom receptu za ručak. No o njemu u drugom postu:)
Uživajte:)


English version:             COCONUT MILK DIY


You have probably read a lot of times in the media that coconut milk with almond , hazelnut, soy, hemp is really healthy. It's useful particularly for people that have intolerance for lactose in cows milk.  

1 cup of coconut milk contains 552 kcal, 57,1g of fat from which 50,7 g saturated (the good kind), there is no cholesterol , 36 mg sodium, 13,2 g carbohydrates from which 8 g of sugar and 5,3 g dietary fiber, 5,5g of protein , 38,4 mg of calcium and  631 mg of potassium.

But the problem is that it's triple the time more expensive than cows milk. That's why I decided to finally see what the big fuss is about it and this way I'm sure that there aren't any unwanted things in it such as hormones etc.

You will need: 

about 1 cup and 1/5 of a cup of coconut flower (chopped coconut)
about 2 cups & 1/8 cup of boiled water
vanilla extract, stevia ,honey if and how much you want it
gauze


The procedure: 


1.  You have two options, you can buy a coconut and drill a hole in one of the softest of three dots that it has (try to pick the one which color of dots doesn't vary much of the rest of the coconuts shell) and let the juice come out of it (don't drink it until you're sure that the inside of the coconut is white). Then slice the coconut open and scrape off the white parts.

or you can

 buy in the store already chopped coconut - also known as coconut flower

2.  Boil water and cover the coconut with it.Let it sit and soak for about 2 hours.

3. .After it's done soaking mix in honey,vanilla or artificial sweetener such as stevia. Blend it and you'll see that the liquid is foamy and white.

4. .After blending it put a clean gauze on top of a bowl/jar and pour it over it. It should leave only coconut flower on the gauze.Then  squeeze the gauze as hard as you can.

5. And there you have it....your handmade coconut milk. :D
Pour it in a container where you will keep it refrigerated for max 4 days. While cooling down you will notice that there is a thick layer of white forming on top.It's just fat and if you don't want to separate it, freeze it and use it for cakes etc. you can just break it and pour it with the rest of the milk and it will disappear on room temperature from 23° C or more.

I used coconut milk in a recipe for lunch yesterday . But about that in the next post.
Enjoy:)





No comments:

Post a Comment